Merkez

  • Fatih Mahallesi Örnekköy yolu 1/1 Orhangazi, Bursa
  • aka@akaoto.com.tr
  • +90 224 270 33 00

Yeniköy Tesisi

  • Muradiye Mah. Damlar Mevkii 16800 Orhangazi, Yeniköy, Bursa
  • aka@akaoto.com.tr
  • +90 224 270 33 00
[ Kurumsal ]

Tedarik Kriterlerimiz

Otomotiv endüstrisindeki teknolojik atılımlar ve sürekli iyileştirme misyonunun farkında olarak ve değerlerimize katkıyapacak, beraber büyüme prensibine sahip yeni tedarikçilerle güçlü işbirlikleri kurmayı amaçlıyoruz.

Bizimle çalışacak tedarikçilerimizden aşağıdaki asgari yeteneklere sahip olmasını bekliyoruz;

  • Sistem kalite olarak en son seviye ISO / TS kalite belgesine sahip olması
  • Küresel düzeyde operasyon yetenekleri olması
  • Detay analiz ve maliyetlendirme sistemi olması
  • Sürekli gelişime ve esnek üretime açık olması
  • Finansal ve operasyonel performansını en iyi düzeyde koruması

 

AKA Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("AKA") Tedarikçi Davranış Kuralları ("Kurallar") AKA tedarik zincirinin güvenli olması, çalışanlara saygılı ve onurlu bir şekilde davranılması ve iş süreçlerinin çevre sorumluluğu çerçevesinde işletilmesi konularında tedarikçilerimizden beklentileri açıklamaktadır. Bu hedeflere ulaşılması için bu kurallar AKA ile çalışan tüm tedarikçilerin tüzel kişilik sorumluluklarını tanımlar. AKA uyum programı çerçevesinde bu kurallarda değişiklik yapma hakkını saklı tutar. AKA bizzat veya üçüncü taraf firmalar vasıtası ile bu kurallara uyumu değerlendirmek üzere haberli veya habersiz ziyaretler gerçekleştirebilir. Bu ifade AKA’nın dönemsel incelemeler düzenleyeceği anlamına gelmez. Bu Davranış Kurallarına uyum sağlanması AKA’nın değil her tedarikçinin kendi sorumluluğundadır.

1. İşçi ve İnsan Hakları

  • Ayrımcılık Yapılmaması
    Tedarikçi terfi, ödüllendirme, eğitim olanakları gibi işe alma ve çalıştırma uygulamalarında haksız davranışlardan, ırk, renk, yaş, cinsiyet, cinsel tercih, etnik köken, özürlülük hali, hamilelik, dinsel inanç, siyasi eğilim, sendika üyeliği, milliyet veya medeni hal konularında yasadışı ayrımcılıktan uzak bir çalışma ortamı oluşturmayı taahhüt eder. Buna ek olarak çalışanlar veya çalışan adayları ayrımcılık maksadı ile kullanılabilecek tıbbi testlere tabi tutulamazlar.
  • İnsanca Muamele
    Tedarikçi, tüm çalışanlarına cinsel taciz ve istismar, bedensel cezalandırma, zihinsel veya fiziksel baskı, sözel şiddet veya mantıksız kısıtlamalar gibi sert veya insanlık dışı davranışlardan uzak bir şekilde saygı ile yaklaşır.
  • Özgür İş Seçimi
    Cebri veya mecburi çalıştırma veya istemsiz mahkûm işgücü kullanılamaz. Tüm iş gönüllü olmalıdır. Yasalarda belirtilen haller dışında çalışanlar işe alınma şartı olarak kimlik, pasaport veya çalışma izinlerini teslim etmeye zorlanamaz.
  • Çocuk İşçi Çalıştırmama
    Hiç bir üretim faaliyeti için çocuk işçi kullanılamaz. “Çocuk” terimi belli bir minimum yaş altındaki kişiyi ifade eder. Bu minimum yaş yerel yasa ve düzenlemelerle tanımlanır. AKA, ilgili tüm yasa ve düzenlemelerle uyumlu işyeri staj uygulamalarını destekler.
  • Çalışma Saatleri
    Çalışma süreleri yerel yasa ve düzenlemelerle tanımlanan maksimum süreleri aşmamalıdır.
  • Ücret ve Haklar
    Çalışanlara ödenen ücret ve tazminatlar ilgili yasa ve düzenlemelere uygun olmalıdır. Tedarikçi ayrıca yasal tarafından şart koşulan tüm hakları sağlar. Ayrıca ücret kesintileri disiplin cezası olarak uygulanamaz.
  • Örgütlenme Özgürlüğü
    Tedarikçi, yerel yasa ve düzenlemeler uyarınca çalışanların özgürce örgütlenme, sendikalara üye olma veya olmama, temsil edilme, işçi kurullarına katılma haklarına saygı gösterir. Çalışanlar cezalandırılma, sindirilme veya taciz korkusu duymadan yönetimle çalışma koşulları hakkında konuşabilmeli.

2. İşçi Sağlığı ve Güvenliği

Tedarikçi süre giden bir kalite ve üretim verimliliği sağlayacak güvenli süreçler tasarlamak ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak için AKA ile işbirliği içinde olmalıdır. Tedarikçi çalışanlarına ilgili yerel yasa ve düzenlemelerle uyumlu olarak güvenli ve sağlıklı bir işyeri sağlamalıdır.

  • İş Güvenliği
    Tedarikçi fiziki ve güvenlik tehlikelerini önlemeli, iş kaza ve hastalıklarına karşı gereken önlemleri almalıdır. Bu tehlikeler doğru tasarım, teknik/idari kontroller, önleyici bakım, güvenli iş prosedürleri ve sürekli güvenlik eğitimleri ile control altında tutulmalıdır. Bu tehlikelerin yeterince kontrol altında tutulamadığı hallerde çalışanlara uygun ve bakımı sağlanmış kişisel koruyucu donanım sağlanmalıdır.
  • Endüstriyel Hijyen
    Çalışanları maruz kalabilecekleri kimyasal, biyolojik veya fiziksel etkiler belirlenmeli, değerlendirilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Maruziyeti kontrol altında tutmak için teknik ve idari önlemler alınmalıdır. Tehlikelerin yeterince kontrol altında tutulamadığı hallerde çalışanlara uygun kişisel koruyucu donanım sağlanmalıdır.
  • Acil Durumlara Hazır Olma
    Olası acil durumlar tanımlanmalı, değerlendirilmeli ve etkileri acil durum planları ve tepki yordamları hazırlanarak en aza indirgenmeli.
  • İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları
    İş kazalarının önlenmesi, yönetilmesi, izlenmesi ve raporlanması için aşağıdakileri de içeren yöntem ve sistemler kurulmuş olmalıdır:

    a) Çalışan bildirimlerinin cesaretlendirilmesi;
    b) Kaza ve hastalıkların sınıflandırılması ve kayıtlandırılması;
    c) Gerekli tıbbi tedavi olanaklarının sağlanması;
    d) Olayların soruşturulması ve nedenlerini ortadan kaldıracak düzeltici faaliyetlerin uygulanması ve
    e) Çalışanın işbaşı yapmasına destek olunması.
  • Sıhhi Koşullar, Beslenme ve Barınma
    Çalışanlar için temiz tuvalet tesisleri, içme suyu, hijyenik yemek hazırlama, muhafaza etme ve yemekhane tesisleri sağlanmalıdır. Eğer varsa tedarikçi tarafından veya bir üçüncü tarafça sunulan yurtlar temiz ve güvenli tutulmalı, yeterli acil çıkışlar, uygun ısıtma, havalandırma, yeterli kişisel alan ve giriş-çıkış ayrıcalıkları sağlanmalıdır.
  • Ağır İşler
    Çalışanların ağır işler nedeni ile maruz kalabilecekleri tehlikeler belirlenmeli, değerlendirilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Ağır işler el ile malzeme taşıma, ağır veya tekrarlı yük kaldırma, uzun süreli duruş pozisyonları ve çok tekrarlı veya güç gerektiren birleştirme görevlerini kapsar.
  • Makine Emniyeti
    Üretim ve destek araçları iş güvenliği tehlikeleri açısından değerlendirilmeli. Çalışanlar için yaralanma tehlikesine karşı kafes, kilit ve bariyerler sağlanmalı ve işlevleri korunmalıdır.

3. Çevre Etkileri

Tedarikçi çevreye duyarlı bir şekilde çalışmanın dünya standartlarında bir üretim süreci için kaçınılmaz olduğunu bilmelidir. Tedarikçi üretim sürecinin çevre ve topluma olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedeflemelidir.

  • Çevre İzin ve Raporları
    Gerekli tüm çevre izinleri (örn.: deşarj izni), onayları alınmış olmalı, sürdürülmeli ve güncel tutulmalıdır; tedarikçi kendi mevzuat uyumunu takip etmelidir.
  • Tehlikeli Maddeler
    Tedarikçi AKA’nın çevre ve kalite yönetim sistemi standartlarına uyum sağlamalıdır. Bunun yanında çevreye bırakıldığında güvenlik tehlikesi oluşturacak kimyasal ve diğer maddeleri belirlemeli ve bu maddelerin güvenli taşınması, muhafazası, kullanımı, geri kazanımı ve bertaraf edilmesini yönetmelidir.
  • Katı Atıklar ve Atık Su
    Tedarikçi, faaliyetleri, endüstriyel prosesleri ve hijyenik tesislerinden kaynaklanan katı atıkları ve atık suyu, ilgili yasa ve düzenlemeler çerçevesinde belirlemeli, izlemeli, kontrol altında tutmalı ve yönetmelidir.
  • Emisyonlar
    VOC (Volatile Organic Chemicals), aerosoller, aşındırıcı maddeler, partiküller, ozon tabakasına zarar veren kimyasallar ve faaliyetlerden kaynaklanan emisyonlar, ilgili yasa ve düzenlemeler çerçevesinde tanımlanmalı, izlenmeli, kontrol altında tutulmalı ve salınmadan önce gerektiği şekilde işlenmelidir.
  • Kirliliğin Önlenmesi ve Kaynak Kullanımının Azaltılması
    Su ve enerji dahil her tip atık, üretim, bakım ve destek süreçlerinin değiştirilmesi, girdi malzemenin değiştirilmesi, geri kazanımı ve tekrar kullanımı uygulamaları ile kaynağında engellenmeli veya azaltılmalıdır.
  • Ürün İçerik Kısıtlamaları
    Tedarikçi belli maddelerin yasaklanması veya kısıtlanması ile ilgili, geri kazanım veya bertaraf amaçlı markalama dahil tüm yasa, düzenleme ve müşteri gerekliliklerine uymalıdır. IMDS ve “Conflict Minerals” raporlama gerekliliklerine uyum şarttır.

4. İş Ahlakı

  • Ticari Dürüstlük
    Tüm iş ilişkilerinde en yüksek dürüstlük standartları beklenir. Tedarikçi her türlü yolsuzluk, gasp, zimmete geçirme, rüşvet, komisyon, yasaları lehte esnetmek üzere karar verme sürecini etkilemek için kamu görevlilerine sağlanacak ödeme diğer ayrıcalıkları da içerecek şekilde hediye verme yasaklanmış olmalıdır. Haksız veya yasa dışı avantaj elde etmek amacına yönelik hiçbir yaklaşım kabul edilmemeli ve önerilmemelidir. Bu gerekliliğe uyumun sağlanması için izleme ve yerleştirme prosedürleri işletilmelidir.
  • Bilginin Açıklanmaması
    Ticari faaliyetler, yapı, finansal durum ve performans bilgileri, ilgili yasa, düzenleme ve öne çıkan sanayi uygulamaları ile uyumlu olarak kayıtlandırılmalı ve açıklanmalıdır.
  • Kimliğin Korunması
    Tedarikçi yolsuzluk ihbar eden tedarikçi ve çalışanların gizli tutulması ve korunması için uygulamalar oluşturmalı ve sürdürmelidir.
  • Entellektüel Mülkiyetin Korunması
    Tedarikçi entelektüel mülkiyet haklarına riayet etmeli, teknoloji ve bilgi transferi bu hakları koruyacak yöntemlerle yapılmalıdır.

5. Yasa Dışı veya Gayri Ahlaki Yöntemlerle Elde Edilen Maddeler

Tedarikçi temin ettiği malzemelerin kaynağını, yasa dışı veya gayrı ahlaki yöntemlerle elde edilmediklerini doğrulamak için tedarik zinciri boyunca değerlendirmelidir (örn.: Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelerde bulunan madenlerden elde edilen maddeler, yüksek koruma değerli orman alanlarında veya yasak alanlardan elde edilmiş elyaflar).

6. Yönetim Sistemi

Tedarikçi bu Kurallar, ilgili yasa ve düzenlemeler, müşteri özel isteklerine uyum sağlamak üzere bir yönetim sistemi kurmalıdır. Böyle bir sistem sürekli iyileştirmeyi de kapsamalıdır. Yönetim sistemi aşağıdaki bileşenleri içermelidir :

  • Firma Taahhüdü
    Tedarikçinin uyum ve sürekli iyileştirme taahhüdünü içeren kalite, çevre ve sosyal sorumlulukla ilgili firma politikaları. Yetkili bir belgelendirme kuruluşu tarafından verilmiş ISO/TS 16949 belgesi gereklidir ve ISO 14001 tavsiye edilir.
  • Yönetim Mesuliyet ve Sorumluluğu
    Yönetim sistemlerinin ve ilgili programların uygulanmasından sorumlu firma temsilcilerinin açıkça belirlenmesi.
  • Yasal ve Müşteri Gereklilikleri
    İlgili yasa, düzenleme ve müşteri özel isteklerinin belirlenmesi, izlenmesi ve anlaşılması.
  • Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi
    Tedarikçinin faaliyetleri ile ilgili çevre, sağlık, iş uygulamaları ve ahlaki riskleri belirleme süreci. Belirlenen her risk için bir bağıl önem derecesi belirlenmesini, belirlenen riskin kontrol altında tutulması ve yasal uyumun sağlanması için gerekli prosedürel ve fiziksel kontrollerin tanımlanmasını içerir.
  • İyileştirme Hedefleri
    Tedarikçi kalite, çevre ve sosyal performansının geliştirilmesine yönelik, bu amaçlara ulaşılmasındaki performansının dönemsel değerlendirilmesini de içeren yazılı amaç, hedef ve faaliyet planları.
  • Eğitim ve İletişim
    Yönetici ve çalışanların tedarikçi politikalarının, prosedürlerinin ve iyileştirme faaliyetlerinin uygulanması ve ilgili yasal düzenlemelere uyulması için eğitim planları ve tedarikçi politika, uygulama, beklenti ve performansının çalışanlara, tedarikçilere ve müşterilere açık ve doğru olarak iletilmesi.
  • Çalışan Geri Bildirimi ve Katılımı
    Çalışanlardan bu Kurallarla ilgili uygulama ve koşullar hakkında geri besleme alma ve iyileştirme faaliyet uygulama süreci.
  • Denetim ve Değerlendirmeler
    Bu Kurallar ve yerel yasa ve düzenlemelere uygunluğun sağlanması için dönemsel özdeğerlendirmeler.
  • Düzeltici Faaliyet Süreci
    İç ve dış değerlendirme, inceleme ve gözden geçirmelerde belirlenen eksikliliklerin zamanında kök neden seviyesinde düzeltilmesi.
  • Belge ve Kayıtlar
    Yasalara ve gizliliğin korunması ile ilgili firma gerekliliklerine uygunluğun sağlanması için belge ve kayıtların oluşturulması ve muhafazası.
Partnerlerimiz
Kurumsal Kimlik